Lore Langendries

Lore Langendries. Een alliteratie om ‘u’ tegen te zeggen, net zoals tegen deze ontwerpster zelf. Lore is al lang geen onbekende meer en ondertussen vond haar bijzonder werk ook al zijn weg over onze landsgrenzen heen. En of Lore weet wat ze doet. Haar bekendste werk zijn de huiden waarmee ze ondertussen de wereld verovert. 

Lore onderzoekt en werkt heel grondig aan haar verhaal. Een doctor in de juweelkunst? Jawel, het bestaat en Lore is het. Ze onderzoekt de 'reproduceerbaarheid via een fusie van natuurlijke materialen, machinale bewerkingen en de menselijke toets'. Een hele (zachte) boterham! 

"Juweelontwerpers zijn ambachtelijk opgeleid. Maar met de komst van computergestuurde machines ben ik gaan onderzoeken wat de wisselwerking kan zijn tussen het ambachtelijke, artistieke én machinale. Vanuit dat onderzoek is mijn collectie ‘Hidden Hide' ontstaan", de gekende broches uit huiden, die ook bij LASSO te koop zijn. 

De voorbije tien jaar was de lasersnijtechniek in opmars. Ik wilde onderzoeken op welke manier ik juwelen kon maken, met een industrieel toestel, zonder dat elk juweel hetzelfde zou zijn, maar met een eigen uniek karakter. Zo kon ik tijdens het snijden met de hand elementen toevoegen en verplaatsen. Zo kwam ik uit bij dierenhuiden, een heel natuurlijk materiaal, met heel wat oneffenheden, waarin elk stukje of fragment (zoals ik het noem) zijn eigen authenticiteit heeft; haren in een bepaalde richting, kleuren,... De minimalistische cirkel of andere strakke geometrische vormen waar ze uit zijn gesneden geeft mooi de wisselwerking tussen het ambachtelijke en machinale weer.

Ik probeer er steevast voor te zorgen dat mijn juwelen draagbaar zijn. Vaak bevind ik me tussen juwelen en kunst. Vanaf het moment dat ik voor het juweel ga, draag ik die draagbaarheid hoog in het vaandel. Aan de andere kant, als je mijn broches tegen de muur zou hangen, vertellen ze hetzelfde verhaal dan als je ze draagt.

Tijdens mijn onderzoek had ik schrik voor straffe reacties, omdat ik met dierenhuiden werk. Die reacties bleven gelukkig uit. De dierenhuiden die ik koop zijn steeds bijproducten van de vleesindustrie. Dat is ook het verschil tussen ‘huid’ en ‘bont’. Waar komt ons materiaal vandaag? En onze voeding? Dat zijn vragen die vaak naar boven komen. Ik probeer op zoek te gaan naar alternatieven. Ik maak geen dingen om te maken, ik wil grondig onderzoek en uitpluizen (soms letterlijk) wat er mogelijk is. Misschien wil ik terug wel iets doen met glas, zoals een paar jaar geleden… 

Mijn eerste solotentoonstelling was bij LASSO en Sanne en Sofie verkopen nog steeds mijn broches en kettingen. Dat er nu ook werk van mij hangt in Fragma maakt de Leuvense link wel mooi. Die wisselwerking tussen juwelen en kunstwerken in Leuven vind ik wel fijn.

Voor mij is de sterkte van Lasso is dat Sanne en Sofie vanaf het begin altijd een heel persoonlijk gedreven selectie maakten, zowel in hun eigen collectie als in de makers met wie ze samenwerkten. Daardoor is hun stijl en keuze heel herkenbaar, met zowel gedurfde als meer toegankelijke keuzes. Ze hebben daar in Leuven een serieuze voortrekkersrol in genomen en de stad zo laten kennismaken met een brede waaier aan juwelen.

Zo aaibaar, Lore. Dank je wel! 

Ontdek de juwelen van Lore Langendries bij LASSO.