"Ik zoek de minder evidente materialen op en probeer er een niet alledaagse uitwerking aan te geven in mijn collecties

De juwelencollecties van Ingrid Verhoeven tonen op speelse wijze hoe zij zich tot de materiële wereld verhoudt. Zowel elementen uit de beeldende kunst als alledaagse voorwerpen trekken haar aandacht. Met als resultaat juwelen die gemaakt zijn van zowel klassieke als meer experimentele materialen. Waardoor er thematisch én materieel een (uitgebalanceerde!) clash ontstaat.

Kleur en grafische elementen typeren het werk van Ingrid Verhoeven.

“Omdat ik werk met papier dat ik lak kan ik ook effectief veel kleur brengen in mijn juwelen. Eigenlijk werk ik graag met materialen uit Art Supply winkels zoals Schleiper; Dymoband, inkt, boekschroeven,... Deze verwerk ik in het juweel zodat het beeld evenwichtig wordt. Ik wil dat mijn juwelen draagbaar zijn en hun subtiliteit voldoende kunnen bewaren."

Ingrid's collecties zijn steeds een reactie op een vorige collectie. Zo gaat ze van collectie naar collectie. Vroeger kon je vooral armbanden en ringen terugvinden in haar collectie. Oorbellen vond ze meestal storend, te aanwezig in het gezicht. Ondertussen hebben oorbellen tòch haar hart kunnen veroveren.Het grafische spel is aantrekkelijk, voor de maker als voor de drager.

Papier kreeg een bijzondere plek in Ingrid’s collecties en ze laat het niet meer los. Ook in haar nieuwe collectie ‘FABRIC LINES’ (2019) kreeg papier een hoofdrol.

“Het maken van de collectie was een zoektocht naar enerzijds een grafisch sterk beeld, naar anderzijds een benadrukking van het fragiele. Je herkent potlood, potloodlijnen en tekeningen.”

Het dunne lijnenspel van een potlood wordt in het gelakte papier zichtbaar, ook de potloodvorm zelf wordt verbeeld. Een craquelé textuur bestaat om het fragiele van de lijn te benadrukken. En als je goed kijkt bots je af en toe op een trompe-l'oeil. Een ketting wordt uit draad gebonden. Creolen zijn gemaakt in de vorm van een kromme naald. Metalen robotjes zijn vervat in een stofstructuur, alsof ze zacht zijn.

“Met speelse elementen in mijn werk, zet ik mensen graag op het foute (of misschien gewoon andere) been of laat ik ze graag nét dat ietsje langer kijken.” Die subtiele kwinkslag is helemaal Ingrid Verhoeven.

De nieuwe collectie van Ingrid Verhoeven is vanaf begin november verkrijgbaar bij LASSO.