Ann Cox

In 2014 werd het merk ‘Ann Cox’ geboren. Daarvoor maakte ‘gewoon’ Ann vooral juwelen voor haar familie en vrienden, had ze een kralenwinkel én vond ze haar liefde voor glas. Haar handelsmerk? Glazen buisjes met kleur. “Ik ben zelf wispelturig van aard, daarom vind ik het belangrijk dat klanten kunnen spelen met mijn creaties.”

“Er stonden al een lange tijd vintage buisjes van gloeilampen in mijn kelder. En dan plots had ik een idee. Voor een reclamebureau in Antwerpen ontwierp ik 100 meter halsketting van koord, met die buisjes als hoeken errond. Nadien ontwierp ik een draagbare variant en werd de ‘glazen buisjes’ collectie geboren."  

Eén van Ann’s meest besproken klanten is Annemie Turtelboom. De twee ontmoetten elkaar tijdens een tentoonstelling van ontwerper Martin Margiela in het Antwerpse modemuseum. “De minister vond mijn halssnoer bijzonder en vroeg mijn kaartje.”

En ook haar Turtelboom's eigen ketting bleef niet onbesproken, want in 2010 nam ze als toenmalig minister van binnenlandse zaken plaats naast Koning Albert op het defilé tijdens de nationale feestdag. Nadien mocht Ann ook (toen nog) prinses Mathilde ontmoeten en werden haar juwelen ook verkocht door Nathan, mode hofleverancier van ons koningshuis. 

Ann Cox is tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. “Je moet eerst in het buitenland naam maken, dan pas in België”, zegt ze zelf. De grootste fans zitten nog steeds in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs Japan. “De Japanners vinden het geweldig.” Het mooiste compliment dat ze ooit kreeg? “Ik moet niet nadenken over mijn outfit, als ik jouw juwelen draag. Ik kan jouw kettingen aandoen en ik ben gekleed.”

Ann’s work is full of colour: she sees colour as a spark of ‘joie de vivre’ that she loves to share.